• O Akademii
  • Atopia
  • Choroby atopowe
  • Diagnostyka
  • Psychodermatologia
  • Pytania i odpowiedzi
  • Aktualności
  • Kontakt
  • Niepożądane reakcje po spożyciu pokarmów

    Alergię i nietolerancję pokarmową wywołuje nadwrażliwość na składniki pożywienia, która prowadzi do objawów chorobowych. Różnicą pomiędzy alergią a nietolerancją nie jest charakter objawów, lecz przyczyna zmiany sposobu reagowania na produkty powszechnie tolerowane przez większość populacji. W przypadku alergii obserwujemy objawy, za które odpowiadają mechanizmu wyzwolone przez swoistą reakcję odpornościową- mówimy o reakcjach pochodzenia immunologicznego (alergia pokarmowa IgE-zależna i IgE-niezależna). W nietolerancji pokarmowej za objawy odpowiadają reakcje pochodzenia nieimmunologicznego (nadwrażliwość pokarmowa niealergiczna – nietolerancja pokarmowa).

    Jakie są objawy alergii pokarmowych?

    Objawy: świąd, bąble pokrzywkowe, zaczerwienienie, bóle brzucha o różnym nasileniu, biegunka, nudności, wymioty, jama ustna i gardło mogą reagować świądem, uczuciem pieczenia, obrzękiem jamy ustnej.

    Alergię pokarmową może wywołać każdy pokarm

    Do najczęstszych alergenów należą: mleko i jego pochodne, soja, jaja, czekolada, orzechy, pszenica, ryby, skorupiaki oraz warzywa i owoce.

    Alergia pokarmowa może pojawiać się w przypadku zadziałania czynników:

    1. Czynniki genetyczne to wrodzone lub dziedziczne cechy organizmu usposabiające do wystąpienia choroby alergicznej (rola występowania atopii w rodzinie dziecka)
    2. Czynniki środowiskowe
      • nieodpowiednia dieta niemowląt- za wczesne wprowadzanie nowych produktów, sposób żywienia matki podczas karmienia piersią;
      • złe warunki higieniczne i związane z nimi infekcje jelitowe;
      • antybiotykoterapia doustna (uszkodzenie bariery jelitowej zwiększające przenikanie alergenów pokarmowych)

    Zespół anafilaksji miejscowej jamy ustnej

    Występuje u atopików z pyłkowicą najczęściej po spożyciu świeżych owoców (np. Jabłka, śliwki, melona, kiwi) i warzyw (marchwi, selera). Jest wynikiem reakcji krzyżowych np. na pyłek brzozy. Obserwuje się obrzęk, świąd, pieczenie błony śluzowej jamy ustnej i gardła. Może doprowadzić do wystąpienia objawów układowych- pokrzywka, duszność.

    Alergia pokarmowa występuje częściej u osób obarczonych różnymi schorzeniami atopowymi np. aż u 35% dzieci z atopowym zapaleniem skóry. U 6% dzieci z astmą uczulające pokarmy wywołują napady duszności.

    Definicja:

    Nadwrażliwość to obiektywne powtarzalne objawy, które zostały wywołane przez ekspozycję na określony czynnik, który jest w danej dawce dobrze tolerowany przez osoby zdrowe.

    Definicja:

    Alergia to zespół zjawisk patologicznych i objawów klinicznych zachodzących w organizmie pod wpływem antygenów (alergenów), w których swój udział mają mechanizmy immunologiczne.

    Definicja:

    Alergia pokarmowa to nieprawidłowa reakcja organizmu na białka, które znajdują się w pożywieniu. To pierwszy kliniczny objaw choroby atopowej.

     

    Organizator
    Partnerzy

    © 2010 PCME Pomorskie Centrum Medycyny Estetycznej    Designed by : domination.pl